THE COLOR STUDIO

tervezők:

év:

helyszín:

méret:

ügyfél:

közreműködők:

képek:

Kis Dániel, Csizinszky László
2020
Budapest, Magyarország
25 m2
Privát
-
Gosztom Gergő

A projekt során egy nagyon apró, galériás üzlethelyiséget kellett felújítani, mely során a tér teljesen ki lett pucolva, hogy egy merőben más, kellemesebb téregység alakuljon ki.  A kirakat meg lett nyitva, hogy mégtöbb természetes fény jusson be az üzletbe, és a vendégtér is elő lett húzva, hogy egy nagyvonalú, a kis alapterülethez képest egy nagy méretű tér érzése legyen a vendégnek.  A meglévő, eredetileg lezárt galériát megtartottuk és kinyitottuk, hogy ezzel is növeljük a hasznos területen felül az egységes és nagy térérzetet.  Alaprajzilag kompakt módon rendszereztük az összes kiszolgáló funkciót, amely tartalmaz egy konyhát, egy mosdót, és a galérián kialakított extra állomást (tárolóval kiegészítve), mindezt 5+5 m2-en.  Ezek egy tömbbe szervezve az üzlettér hátsó felébe lettek elhelyezve, a galéria vonalában, melyre rájátszva egy egységes zöld festést is kaptak, mely vizuálisan lehatárolja a vendégteret a kiszolgáló funkció tereitől, mégis a nyitott kialakítás összeköti őket.  Mindkét szinten megtalláhatóak a szeparáló funkciót betöltő lamellák, amelyek egyszerre zárják le és kötik össze a teret, miközben egymással is korrelációban vannak, így tartva párbeszédet az alsó és az emeleti tér között.

A tér meghatározó eleme a lépcső szerkezete, melyet nem lehetett úgy elhelyezni a térben, hogy az rejtve maradjon, ezért azt a filozófiát követtük vele kapcsolatban, hogy "ha nem tudod elrejteni, akkor meg kell mutatni!".  Jelen esetben a lépcsőt a tér közepére állítottuk, egyből a megérkezés pontjához, és úgy alakítottuk ki, hogy egy esztétikus, design tárgyként jelenjen meg a térben.  Az alsó, tömör eleme szoborszerűen nő ki a földből, miközben egy filigránabb szerkezetben folytatódik, hogy az alatta kialakult teret is hasznos funkcióval lehessen megtölteni, legyen az tárolás, vagy a fejmosó állomások.

A hangsúlyt a térben így is a fodrászállomások kapják, melyek jól látható állomásokat határoznak meg, miközben egyfajta közösségi szellemet is létrehoznak az egységes pulttal, mely által a vendégek és az ottdolgozók is közelebb érzik magukat egymáshoz, egy közösséget alkotva.  A nagy falfelületen egy egyszerű geometriai kompozícióként jelenik meg a hasáb, kör és vonal, valamint ezek összemetsződése.  Pár anyaggal és színnel dolgozva egy határozott, érdekes kompozíció volt a terv, mely során nem akartunk felesleges elemeket és anyagi költségeket sem.

A térben meghatározóak a fa és fehér felületek, kiegészítve a zöldre festett elemekkel, a szürke homogén padlóval, valamint a mennyezeten található eredeti, régi vakolt felülettel. Ehhez jön a rengeteg növény, ráerősítve a választott zöld színnel, hogy még kellemesebb és természetesebb érzése legyen az embernek a térben, hogy egyfajta dzsungel és oázis érzete legyen a belváros betondzsungele közepén.

 
The Color Studio 01
The Color Studio 01

press to zoom
The Color Studio 02
The Color Studio 02

press to zoom
The Color Studio 10
The Color Studio 10

press to zoom
The Color Studio 01
The Color Studio 01

press to zoom
1/10