APARTMENT H23 - A Laza
 

tervezők:

év:

helyszín:

méret:

ügyfél:

közreműködők:

képek:

Kis Dániel, Csizinszky László
2021
Budapest, Magyarország
52 m2
Privát
Ruben Marcell
Kiss Zsuzsa Fanni

A projekt során egy nagyon apró, galériás üzlethelyiséget kellett felújítani, mely során a tér teljesen ki lett pucolva, hogy egy merőben más, kellemesebb téregység alakuljon ki.  A kirakat meg lett nyitva, hogy mégtöbb természetes fény jusson be az üzletbe, és a vendégtér is elő lett húzva, hogy egy nagyvonalú, a kis alapterülethez képest egy nagy méretű tér érzése legyen a vendégnek.  A meglévő, eredetileg lezárt galériát megtartottuk és kinyitottuk, hogy ezzel is növeljük a hasznos területen felül az egységes és nagy térérzetet.  Alaprajzilag kompakt módon rendszereztük az összes kiszolgáló funkciót, amely tartalmaz egy konyhát, egy mosdót, és a galérián kialakított extra állomást (tárolóval kiegészítve), mindezt 5+5 m2-en.  Ezek egy tömbbe szervezve az üzlettér hátsó felébe lettek elhelyezve, a galéria vonalában, melyre rájátszva egy egységes zöld festést is kaptak, mely vizuálisan lehatárolja a vendégteret a kiszolgáló funkció tereitől, mégis a nyitott kialakítás összeköti őket.  Mindkét szinten megtalláhatóak a szeparáló funkciót betöltő lamellák, amelyek egyszerre zárják le és kötik össze a teret, miközben egymással is korrelációban vannak, így tartva párbeszédet az alsó és az emeleti tér között.

A tér meghatározó eleme a lépcső szerkezete, melyet nem lehetett úgy elhelyezni a térben, hogy az rejtve maradjon, ezért azt a filozófiát követtük vele kapcsolatban, hogy "ha nem tudod elrejteni, akkor meg kell mutatni!".  Jelen esetben a lépcsőt a tér közepére állítottuk, egyből a megérkezés pontjához, és úgy alakítottuk ki, hogy egy esztétikus, design tárgyként jelenjen meg a térben.  Az alsó, tömör eleme szoborszerűen nő ki a földből, miközben egy filigránabb szerkezetben folytatódik, hogy az alatta kialakult teret is hasznos funkcióval lehessen megtölteni, legyen az tárolás, vagy a fejmosó állomások.

A hangsúlyt a térben így is a fodrászállomások kapják, melyek jól látható állomásokat határoznak meg, miközben egyfajta közösségi szellemet is létrehoznak az egységes pulttal, mely által a vendégek és az ottdolgozók is közelebb érzik magukat egymáshoz, egy közösséget alkotva.  A nagy falfelületen egy egyszerű geometriai kompozícióként jelenik meg a hasáb, kör és vonal, valamint ezek összemetsződése.  Pár anyaggal és színnel dolgozva egy határozott, érdekes kompozíció volt a terv, mely során nem akartunk felesleges elemeket és anyagi költségeket sem.

A térben meghatározóak a fa és fehér felületek, kiegészítve a zöldre festett elemekkel, a szürke homogén padlóval, valamint a mennyezeten található eredeti, régi vakolt felülettel. Ehhez jön a rengeteg növény, ráerősítve a választott zöld színnel, hogy még kellemesebb és természetesebb érzése legyen az embernek a térben, hogy egyfajta dzsungel és oázis érzete legyen a belváros betondzsungele közepén.

 
hajos_utca_1_lakas (5)
hajos_utca_1_lakas (5)

press to zoom
hajos_utca_1_lakas (5)
hajos_utca_1_lakas (5)

press to zoom
1/1