APARTMENT V

tervezők:

év:

helyszín:

méret:

ügyfél:

közreműködők:

képek:

Kis Dániel, Csizinszky László

2019

Budapest, Magyarország

61 m2

Privát

Medvegy Péter

Gosztom Gergő

Egy Budapesti belvárosi polgári lakás teljes körű áttervezése és átépítése volt a feladat, amely során egy szabálytalan, szűk,  galériás térsorolásból kellett egy rövid- és hosszútávú kiadás céljára is szolgáló, letisztultabb, fiatalosabb térrendszert létrehozni, 2+2 fő elhelyezésével és a térrendszerek adaptív kialakításával a különböző használati igények szerint. A zárt, lehatárolt és szűk terek helyett egy nagy, 40 m2-es tér egybenyitásával olyan életteret adtunk a lakásnak, amely méretében és minőségében is egy nagyvonalú, adaptív téregyüttest hozott létre. A galéria szükségessége miatt, az nem egy lezáró, lyuk-szerű elemként van kialakítva, hanem a tér közepére állított emelvényként, amely helyet ad a bejövő természetes fény áteresztésének, szellősségében meghagyja működni a térrendszert, és térelválasztó szerepet is kap. Ez a tér-a-térben elem egyszerre ad egy galériaszinti privát teret, alakít ki alatta egy közösségi funkciót és határolja el a hátulsó fél-privát teret amellett, hogy körüljárhatóságával nem nehezedik rá egyik funkcióra sem, meghagyja szabadon áramlani egymásba a tereket. Ez a rendszer ad alapot annak, hogy szabadon váltakozó funkciókat tudjon biztosítani az általa határolt térrészeken. A tervezés során a kiszolgáló funkciók ezzel átellenben a lakás belső udvari oldalára kerültek, amelyből a zárt fürdőszoba blokk és közlekedő elválasztja az utcafronti nagy élettértől, így hasznosítva a mindkét oldalról beáramló természetes napfényt. A szűk közlekedő köti össze a két nagyobb teret a lakáson belül, melynek magasságának váltakozása kijelöli és kiemeli a használati térrészeket. A fürdőszoba minimális bővítésével egyszerre alakítottunk ki egy nagyvonalú, tágas fürdőszobát (melyben keverednek a szabályos, geometrikus, nyers, valamint a természeti elemek) és egyszerre fektettük le a beépített konyha alaphelyzetét a belső udvari fronton, az étkezővel egyetemben. A természetes faanyag konzekvens végig vitele a terekben alapkoncepció volt, amely így nem csak színvilágban, hanem adott anyagban is kapcsolódik minden másik térrészhez is. A színvilág egyszerűséget és letisztultságot tükröz (fa, fehér, szürke), kiegészítve néhol természetes téglával. A fürdőben megjelenő erős zöld motívum a lakás többi helyiségében is megjelenik finoman, így kapcsolva össze a design szempontjából egyébként kicsit kilógó teret a lakás összes többi helyiségével. A lakás stylingolásánál fontos szempont volt az építészeti hozzáállás és koncepció továbbvitele, így a szerint válogattuk hozzá a kiegészítőket is, amely így magába foglalta pár kortárs magyar művész munkáját, név szerint Hídvégi Petra kerámiáit és plasztikáit, valamint Koncz Gábor és Bereczki Kata festményeit a Lavor Collective-től. Ezek a műtárgyak a szó nemes értelmében tudják kiegészíteni a kialakított tereket.

Még több